| | |

Peruskestävyys on polkujuoksuharjoittelun perusta

Harjoittelu 2. Osa – Sisältöyhteistyössä nimikumppanimme La Sportiva Finland

Kun suorituksen kesto ylittää noin 60 minuuttia, peruskestävyys on tärkein ominaisuus suorituksen jatkamisen kannalta. Sama sääntö pätee kaikkiin polkujuoksijoihin juoksuvauhdista riippumatta. 

Peruskestävyyden kehittäminen on kaiken kestävyysharjoittelun kulmakivi, mikä pätee myös polkujuoksuun. Peruskestävyyden (pk) ohella muita kestävyysominaisuuksia ovat vauhtikestävyys (vk), maksimikestävyys (mk) ja nopeuskestävyys (nk). Matalatehoisella peruskestävyysharjoittelulla luodaan pohja näiden kaikkien muiden ominaisuuksien harjoittamiselle. 

Kun suorituksen kesto ylittää noin 60 minuuttia, peruskestävyys on tärkein ominaisuus suorituksen jatkamisen kannalta. Sama sääntö pätee kaikkiin polkujuoksijoihin juoksuvauhdista riippumatta. 

Hyvä peruskestävyys auttaa palautumaan nopeammin raskaista suorituksista jopa suorituksen aikana. Esimerkiksi hetkeksi hölläämällä juoksuvauhtia kesken kisamatkan tai huoltopisteellä suklaata nauttiessa syke ehtii laskea ja keho saa hetken hengähtää. Peruskestävyyden avulla palaudut nopeammin myös harjoituksesta toiseen, mikä tekee harjoittelusta tuloksekkaampaa. Sitä mukaa, kun PK-harjoittelu kohentaa yleiskuntoasi, jaksat arjessakin paremmin.

Kuva: Rami Valonen | OAC Finland Oy

Pk-harjoittelun määrä ja jaksottaminen

Peruskestävyyden kehittäminen vaatii paljon harjoitustunteja ja pitkäjänteistä lenkkeilyä. Määrällisesti peruskestävyyttä pitäisi olla selkeästi eniten suhteessa muuhun harjoitteluun. Kuntoilijalla hyvä tavoite on esimerkiksi 70–80 % kaikesta harjoittelusta, kun taas kilpaurheilijoilla määrä voi olla jopa 90 % kokonaisharjoittelusta. 

Kuten kausisuunnitelman laatimisen yhteydessä kävimme läpi, eri ominaisuuksia kannattaa painottaa omiin harjoitusjaksoihinsa. Se pätee myös peruskestävyyteen. 

Koska peruskestävyysharjoittelua tulisi tehdä määrällisesti eniten, pk-kausi kannattaa määrittää suhteellisen pitkäksi. Esimerkiksi NUTS Karhunkierrokselle, NUTS Ylläs Pallakselle ja NUTS Pyhälle tähtääville polkujuoksijoille hyvä kesto pk-kaudelle olisi tammikuusta maaliskuuhun. 

Pk-kaudella kannattaa tehdä ajoittain myös muita kestävyystreenejä ja vaihdella juoksuvauhtia, jotta myös kestävyyden muut osa-alueet pysyvät yllä ja keho saa monipuolisesti ärsykettä. Vaikka peruskestävyysharjoittelua priorisoidaan jakson aikana, harjoittelu kannattaa pitää siitä huolimatta monipuolisena. 

On hyvä muistaa, että pk-harjoittelua tehdään jatkuvasti myös muiden jaksojen aikana, vaikka onkin silloin enemmän taka-alalla.

Harjoittelu pk-alueella

Polkujuoksussa helpoin tapa määrittää peruskestävyysalue on sykkeen perusteella. Prosentuaalisesti se asettuu noin 50–70 %:iin maksimisykkeestä. Varmin keino selvittää omat sykealueet on tasotesti, joita muun muassa testausasemat tai vastaavat tahot tekevät. Myös vanha sääntö “pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta” antaa osviittaa siitä, ollaanko pk-alueella. 

Sykealueet kuten sykkeetkin ovat jokaisella yksilölliset, joten niitä ei kannata juuri vertailla kaverin kanssa. Parasta on keskittyä seuraamaan vain omien alueiden kehittymistä. 

Yleisin virhe pk-harjoittelussa on juosta lenkit liian reippaasti omaan peruskestävyystasoon nähden. Toistuvasti liian kovasta vauhdista on yleensä vain enemmän haittaa kuin hyötyä. Yleisesti ottaen onkin parempi juosta pk-lenkit lähtökohtaisesti liian hiljaa kuin liian lujaa. 

Riittävän pk-tason määrittäminen

Mistä tietää, onko oma pk-taso riittävä tulevia tapahtumia silmällä pitäen? Sitä onkin haastavaa testein todeta, mutta tähän löytyy hyvä ohjenuora: kun pystyt etenemään kisamatkaa vastaavan matkan yhtäjaksoisesti ajasta riippumatta, pk-tasosi on riittävä. Toisin sanoen matkan varrella ei pitäisi olla yhtään isompia taukoja kuin itse kilpailussakaan. 

Tasotesteissä saa monesti arviot kestävyyden eri osa-alueiden tasosta. Optimaalisesti peruskestävyys on vähintään yhtä hyvällä tasolla kuin muutkin kestävyyden osa-alueet.

Hyvä ja riittävä peruskunto on myös tärkeä turvallisuustekijä, sillä monet tapahtumat järjestetään kansallispuistoissa ja erämaa-alueilla, jotka ovat kaukana asutuksesta ja tieverkostosta, vaikka ensiapu ja evakuointi onkin saatavilla.

Huomio juoksutekniikkaan

Koska pk-lenkkejä juostaan määrällisesti eniten, kannattaa niiden aikana kiinnittää huomiota erityisesti juoksutekniikkaan. Pk-lenkeillä on tärkeää pyrkiä juoksemaan teknisesti yhtä hyvin kuin reippaammissakin vauhdeissa, jotta juoksu on mahdollisimman tehokasta. 

Muista siis pitää yllä terävä askelkontakti, joka suuntautuu lantion alle, pyörivä askel sekä hyvä vartalon kannatus ja asento, jossa saa olla pieni etunoja. 

Juoksutekniikka tuo pk-harjoitteluun kaivattua monipuolisuutta. Lisää juoksutekniikkaharjoitteita, lyhyitä spurtteja tai vaikka loikkaharjoitus pk-lenkin lomaan niin harjoittelu ei jää liian yksipuoliseksi. Näin saat kehitettyä yhtä aikaa sekä juoksutekniikkaa, juoksun tehokkuutta ja –taloudellisuutta pk-harjoittelun rinnalla.

Teksti: Valmentaja Ville Siukkola, Team La Sportiva Finland

Löydät Villen myös mm. Youtubesta ja Instagramista. Villen kotisivut löydät tästä klikkaamalla.

Harjoitteluartikkeleita

”Kisamatkaa valitessa mukana sekä järki että sydän”

Onhan siinä innossa pitelemistä! Pitkän talven jälkeen koittavat taas sulat polut ja katseet alkavat suuntautua kohti kesän NUTSeimpia tapahtumia. Helposti sitä mieluummin valitsee överit kuin vajarit, kun tarjolla olisi samalla pohjoisen kisareissulla kaksin, kolmin tai nelinverroin juoksukarkelointia. Kilpailumatkan valinnassa kannattaa kuitenkin kuunnella sydämen lisäksi järjen ääntä, jotta juoksukausi kokonaisuudessaan saisi parhaat onnistumisen edellytykset. Kestävyysurheilija, ultraaja,…
Lue lisää › ”Kisamatkaa valitessa mukana sekä järki että sydän”

Kilpailuista ja kaudesta palautuminen

Kehitys koostuu treenistä, ravinnosta ja palautumisesta. Kaikki nämä palaset on hyvä mieltää yhtä tärkeiksi. Jos treeni on liian kevyttä suhteessa ravintoon ja lepoon, ei kehitystä juuri ole odotettavissa. Sama tilanne on edessä, jos ravintoa saa liian niukasti tai keholla ei ole riittävästi aikaa levätä treenien rasitukseen nähden. Kiinnittämällä huomiota enemmän ravintoon ja lepoon kehitystä tapahtuu enemmän kuin panostamalla pelkästään treenaamiseen.
Lue lisää › Kilpailuista ja kaudesta palautuminen

Juoksutekniikka kuntoon – tehokkuutta, keveyttä ja vauhtia juoksuun

Jotta matka poluilla taittuisi mahdollisimman vauhdikkaasti, mutta mahdollisimman taloudellisesti tulee riittävän kestävyys ja -lihaskunnon ohella panostaa myös juoksutekniikkaan. Paremmalla juoksutekniikalla on saavutettavissa niin sanottuja ilmaisia sekunteja tai minuutteja, koska samalla työmäärällä päästäänkin etenemään reippaampaa vauhtia. Juoksutekniikan parannus onkin varmasti yksi helpoimmista ja nopeimmista keinoista kehittyä juoksijana ja parantaa vauhtiaan, etenkin kuntoilijoilla.
Lue lisää › Juoksutekniikka kuntoon – tehokkuutta, keveyttä ja vauhtia juoksuun

Treenaa ruoansulatuselimistöä

Pitkissä polkujuoksuissa onnistumiseen vaikuttaa paitsi peruskunto ja juoksutekniikka, myös se, miten hyvin kisan aikana saa nautittua nestettä ja energiaa. Tyhjillä tankeilla ei pitkälle pötkitä, mutta toisaalta epäonnistunut tankkaaminen voi johtaa ikäviin vatsavaivoihin. Ruoansulatuselimistöä voi kuitenkin treenata kuten muutakin kroppaa. Ravinteiden imeytyminen tehostuu ja vatsavaivojen riski pienenee, kun syö ja juo myös harjoituksissa eikä vain kisoissa.
Lue lisää › Treenaa ruoansulatuselimistöä

Harjoittelun tavoitteita:

NUTS Karhunkierros

Toukokuun lopulla Kuusamossa. Karhunkierroksen kutsu on vastustamaton – tule kokemaan Suomen suosituimman vaellusreitin maagiset metsät ja kohisevat kosket juosten! NUTS Karhunkierros on seikkailu, joka tarjoaa monipuoliset matkat ensikertalaisesta ultrajuoksijan unelmaan. Nauti keväisen luonnon heräämisestä ja koe polkujuoksun hurmos Oulangan kansallispuiston henkeäsalpaavissa maisemissa. Valitse matkasi ja liity juhlaan, missä jokainen askel juhlistaa polkujuoksun yhteisöllistä henkeä!
Tutustu › NUTS Karhunkierros

NUTS Ylläs Pallas

Heinäkuussa Tunturi-Lapissa. Liidä läpi keskiyön auringon säihkyvissä maisemissa Ylläs- ja Pallastunturien huipulta toiselle! Valitse polkusi – lyhyestä sprintistä ultrahaasteeseen – ja anna taianomaisten tunturien viedä sinut juoksuseikkailuun, joka kaikuu tarinoita menneisyydestä ja kuiskii kutsua tulevaisuuteen. Lähde mukaan, missä jokainen huippu kutsuu ylittämään itsesi ja jokainen askel on osa suurempaa seikkailua.
Tutustu › NUTS Ylläs Pallas

NUTS Pyhä

Elokuussa Pyhätunturilla. Astu syrjään arjesta ja koe Pyhän kauneus juoksujalkineissasi! Polkujuoksu Pyhällä on täydellinen yhdistelmä luonnon rauhaa ja juoksujuhlan riemua, tarjoten matkoja sunnuntaisprintteristä kokeneeseen polun tallaajaan. Lähde mukaan kokoamaan voimia yhteisöstä, löytämään uusia seikkailuja ja elämään tarinaa, jonka kirjoitat jokaisella askeleella ruskan väriloistoa enteilevässä luonnossa.
Tutustu › NUTS Pyhä