Panostamme tapahtumiemme hiilijalanjäljen keventämiseen ja vastuulisuuteen

Järjestämme NUTS Trail Running -polkujuoksutapahtumat upeissa suomalaisissa maisemissa puhtaan luonnon keskellä. Meille ympäristön hyvinvointi, säilyminen ja luontoarvojen huomioiminen ovat ensisijaisia arvoja suunnitellessamme tapahtumia. Ympäristövastuullisuuden tulee olla jokaisen polkujuoksijan ja tapahtumajärjestäjän yksi tärkeimmistä ohjenuorista. Polkujuoksu tukee hyvinvointia  ja rakentaa osaltaan luontoa kunnioittavan asenneympäristön kehittymistä.

Kansallispuistot ovat ensisijaisesti suuria luonnonsuojelualueita, joiden tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus, sekä tarjota ihmisille mahdollisuuksia liikkua ja nauttia upeasta luonnosta. Polkujuoksutapahtumissa on huomioitava ympäristön herkkyys ja rajoittaa liikkuminen ainoastaan sille tarkoitetuille reiteille, sekä aikatauluttaa tapahtuma siten, että siitä aiheutuva haitta muille luonnossaliikkujille ja rakenteille pysyy kestävällä tasolla.

Liikkuminen ja ajoneuvojen käyttö on miettitävä huolella etukäteen, eikä mönkkärillä saa missään olosuhteissa rynnätä suinpäin metsään. Maastossa kulkeminen muutoin kuin jalkaisin on neuvoteltava aina erikseen Metsähallituksen ja muiden maanomistajien kanssa. Polkujuoksijat tiedostavat, että ongelmien sattuessa maastosta pääsee pois useimmiten ainoastaan kävelemällä. Järeämmät pelastusoperaatiot kansallispuistojen alueella hoidetaan aina pelastuslaitoksen toimesta.

Tiedostamme sen, että tapahtumamme aiheuttavat kuormitusta sekä ilmastolle, kansallispuistojen luonnolle, sekä tapahtumissa käytettäville poluille. Näemme ehdottoman tärkeänä sen, että kuormitus saadaan minimoitua ja juoksijoiden ympäristötietoisuutta lisättyä. Tavoitteemme on saada mahdollisimman moni ihminen liikkumaan puhtaassa luonnossa ja näin oppivan arvostamaan ja kunnioittamaan sitä ainutlaatuista aarretta, joka meillä suomalaisilla kotimaassamme on.

Paikallisesti NUTS Trail Running -tapahtumat ovat tärkeitä mahdollisuuksia paikallisille urheilu- ja nuorisoseuroille varojen hankkimiseen. Suurin osa talkoolaisista rekrytoidaan alueella toimivista seuroista. Tällä on paikallista seuratoimintaa ja kyläyhteisöjä aktivoiva vaikutus, mikä heijastuu myös alueen elinvoimaisuuteen.

Toimenpiteitämme kuormituksen vähentämiseksi

  • Toimintamme aiheuttamat hiilidioksidipäästöt on laskettu ja kompensoimme päästöt Ilmastoapu.fi organisaation kautta. Kannustamme myös osallistujia kompensoimaan tapahtumapaikkakunnalle kuljetuista matkoista aiheutuvia päästöjä. Kompensoinnin voit helposti tehdä ilmastoapu.fi -sivuston kautta.
  • Merkitsemme reitit huolella, jotta polkujen kuormitus pysyy hallittuna, eivätkä juoksijat harhaudu polulta. Järjestämme tapahtumien yhteydessä talkoita polkujen kunnossapitämiseksi ja osa tapahtumien tuotosta kohdistetaan kansallispuistojen reittien ylläpitoon. Reitit siivotaan roskista ennen ja jälkeen tapahtuman.
  • Käytämme kuljetuksissamme Nesteen uusiutuvaa MY diesel-polttoainetta ja minimoimme yksityisautoilun tapahtuma-alueella järjestämällä juoksijoille ja kannustajille yhteiskyytejä. Pohjolan Matkat järjestää tapahtumiimme näppärät bussikyydit. Esimerkiksi NUTS Karhunkierrokselle pääset bussilla Helsingistä, Tampereelta ja Oulusta ja NUTS Ylläs Pallakselle Rovaniemeltä.
  • Talkoolaisten ruuat ja ruokailut järjestetään kootusti ilman kertakäyttöastioita tai astioina käytetään ekologisesti kestäviä vaihtoehtoja. Emme tarjoa kertakäyttömukeja huoltopisteillä, vaan jokaisella juoksijalla on mukana oma muki.
  • Vähennämme ruokahävikkiä käyttämällä Feelian ruokia, joiden valmistaminen tapahtuu vastuullisesti Pyhännällä 90% kotimaisista raaka-aineista. Huoltopisteiden suklaat ja hedelmät hankitaan luotettavilta toimittajilta ja suosimme erityisesti eettisen kaupan periaatteiden mukaisia tuotteita. Tarjoamme juoksijoille aina myös ruoaksi kasvisvaihtoehdon. Tapahtumista syntyvä ylijäämä lahjoitetaan nuorisotyölle.
  • Järjestämme jätehuollon huolellisesti ja jätteet lajitellaan. Reiteillä roskaaminen on ehdottoman kiellettyä. Polkujuoksijat ja NUTS Trail Running -tapahtumat noudattavat Polkujuoksijan etikettiä (Trailrunning.fi).

Kuinka voit vaikuttaa hiilijalanjälkeesi NUTS Trail Running -tapahtumissa?

Sertifikaatti hilidioksidipäästöjen kompensoinnista
Sertifikaatti hilidioksidipäästöjen kompensoinnista