Oikeat kengät oikealle matkalle – Opas La Sportiva -polkujuoksukenkien valintaan

Artikkelin ovat kirjoittaneet OAC Sport & Team La Sportiva Finland.

Millaisia matkoja juoksen?

Polkujuoksukenkien valinta on hyvä aloittaa kysymällä: Millaisia matkoja juoksen? Polkujuoksukengät eroavat toisistaan muun muassa iskunvaimennuksen ja pohjamateriaalin osalta. Mitä pidempi matka on juostavana, sitä enemmän iskunvaimennusta kengältä vaaditaan. Optimaalinen iskunvaimennus kengälle saadaan yhdistämällä oikeanlainen välipohjan ja pohjan rakenne.

La Sportivan polkujuoksukengissä käytetään kolmenlaisia välipohjia: injektoitua EVA-välipohjaa, kompressoitua EVA-välipohjaa sekä EVA-välipohjaa, jossa on käytetty innovatiivista Infinitoo™-teknologiaa. Injektoitu EVA-välipohja on hyvin vaimentavaa, elastista ja muotonsa säilyttävää materiaalia. Kompressoitu EVA-välipohja puolestaan antaa jalalle hyvän tuntuman maastoon, missä iskunvaimennusta ei niin tarvita. EVA-välipohjaa, jossa on käytetty Infinitoo™-teknologiaa, on erittäin vaimentava ja kimmoisa.

La Sportivan polkujuoksukengissä käytettäviä pohjamateriaaleja ovat FriXion® White, FriXion® Red ja FriXion® Blue. FriXion® White on näistä kaikkein tahmeinta kumia, jossa on paras pito, mutta se kuuluu vähän muita kumiseoksia nopeammin. FriXion® Red -kumiseoksessa on yhtälailla pitoa ja kestävyyttä, joten sitä käytetään etenkin pitkille matkoille suunnitelluissa kengissä. FriXion® Blue on kaikkein kestävintä kumia, joten se on ihanteellinen kengissä, joilla juostaan kovapohjaisessa maastossa.

Suositus on hankkia ainakin parit kolmet erilaiset kengät, koska kenkien suorituskyky on erilainen erilaisessa maastossa. Jokainen kenkä on luonnollisesti parhaimmillaan, kun niitä käytetään siihen tarkoitukseen, mihin ne on suunniteltu, mutta myös henkilökohtaiset preferenssit vaikuttavat oikean kengän valintaan. Yksi kenkä ei sovi kaikille, joten vain kokeilemalla löydät itsellesi parhaat kengät.

Pitkien ja ekstrapitkien ultramatkojen juoksijoille

Mitä pidempi matka on juostavana, sitä enemmän kengältä vaaditaan. Huippuluokan iskunvaimennus, materiaalien kestävyys sekä kengän mukavuus ovat ominaisuuksia, joiden merkitys kasvaa matkan pidentyessä. Vaikka La Sportivan valikoimasta löytyykin useita vaihtoehtoja ultrajuoksijoille, kaksi on ylitse muiden, kun puhutaan yli 70 kilometrin matkoista: Jackal ja Akasha.

Käyttötarkoituksestaan huolimatta Jackal ja Akashan ovat monella tapaa hyvin erilaiset kengät. Ne erottuvat niin muotoilultaan, välipohjan ja pohjakuvion rakenteeltaan kuin pintamateriaaleiltaan. Jackalin välipohjassa on käytetty Infinitoo™-teknologiaa, joka antaa kengälle kimmoisuutta ja tehokkaan iskunvaimennuksen. Sen ansiosta kenkä on parhaimmillaan vaihtelevalla tai helpolla polulla sekä pitkillä matkoilla. Kimmoisuutensa ansiosta Jackal sopii hyvin myös lyhyemmille matkoille, kun kriteerinä on hyvä iskunvaimennus. Välipohjan EVA Rock-Shield -rakenne puolestaan antaa suojaa jalkapohjalle epätasaisilla reiteillä. Kengän suunnittelussa on panostettu ennen muuta mukavuuteen ja ergonomiaan, mikä on ehdoton välttämättömyys pitkillä ultramatkoilla. Jackalissa on muun muassa kaikista La Sportivan polkujuoksukenkämalleista eniten tilaa varpaille.

TEAM LA SPORTIVA FINLAND -JUOKSIJOIDEN KOKEMUKSET JACKALISTA

 • Antti I: Tosi kimmoisa välipohja, minkä ansiosta Jackalilla on mukava juosta reippaasti pitkien matkojen lisäksi myös lyhyempiä matkoja. Päkiästä leveä lesti, joten varpailla on mukavasti tilaa. Napakasti istuva kantakuppi ja tukeva nauhoitus, joten Jackalilla on luottavainen juosta alamäkiä.
 • Nelli: Toimii myös hyvin siirtymiin esimerkiksi asfaltilla. Tosi hyvä vaimennus ja leveä lesti.
 • Elina: Olen juossut Jackalit jaloissa kaksi sadan kilometrin ylittävää ultramatkaa. Ja odotan jo seuraavaa.
 • Antti L: Vakaa ja suojaava kenkä pitkiin suorituksiin, joissa alusta vaihtelee tiestä teknisiin polkuihin.
 • Susanna: Erinomainen pitkien matkojen kenkä monenlaiseen maastoon, jossa vaaditaan pitoa ja vaimennusta. Varma valinta seuraaviin ultriin!
 • Mia: Aivan loistava luottokenkä ultramittaisiin polkukisoihin ja pitkille lenkeille.
 • Esa: Plussaa kestävä pohja, pito, rullaavuus, vaimennus. Ilmava, hengittävä, käyttömukava. Pitkien matkojen treenikenkä, jonka valitsisin myös pidempiin ultrakisoihin. Sanoisin, että mitä pidempi matka sitä parempi valinta. GTX-versiota olen myös käyttänyt paljon asfalttitiellä- ja kuntoradoilla, kun olen tehnyt talven kovia vetoharjoituksia. Tuntuu, että Jackal on siis sellainen jokapaikan höylä. Menee siis hybridimaisesti polkujuoksukenkänä sekä tavallisena lenkkarina.

Akasha on Jackalia jonkin verran järeämpi kenkä. Siinä on karkeampi pohjakuvio ja pohjassa Trail Rocker™ -ominaisuus, joka tukee jalan ja kengän luonnollista liikettä kannasta varpaisiin saakka. Sekä Jackalin että Akashan pohjissa on käytetty erityistä FriXion® Red -kumiyhdistelmää, joka pitää hyvin vaihtelevassa maastossa, kestää kulutusta pitkään ja vaimentaa iskuja. Siinä missä Jackalin tehokas iskunvaimennus on Infinitoo™-teknologian ansiota, Akashaan iskunvaimennusta ja joustavuutta on saatu aikaan injektoidulla EVA-välipohjalla, joka säilyttää hyvin muotonsa ajan saatossakin. Pohjan ja välipohjan lisäksi Akashan iskunvaimennusta lisää Cushion Platform™ -pohjallinen. Niin kengän pohja kuin pintamateriaalit ovat kestävät ja suojaavat jalkaa iskuilta, joten se on luotettava valinta pitkille matkoille etenkin kivikkoisessa tai muuten haastavassa maastossa.

TEAM LA SPORTIVA FINLAND -JUOKSIJOIDEN KOKEMUKSET AKASHASTA

 • Jukka: Soveltuu erinomaisesti jopa yli 300 kilometrin vuorikisoihin. Erittäin hyvin pitävä ja vaimentava pohja. Pehmustettu päällinen ja kanta mukava jalassa päivästä toiseen. Trail Rocker antaa askeleen rullata luonnollisesti eteenpäin.
 • Antti L: Hirmuisen hyvä verttikenkä pidempiin hullutuksiin märemmissä maastoissa.
 • Susanna: Puskutraktorin varmuudella toimiva kenkä, joka tuki jalkoja haastavimmissakin siperialaisissa kivikoissa ja kurakoissa. Luotettava kumppani elämän ylä- ja alamäissä.
 • Esa: Plussaa käyttömukavuus ja vaimentava pohja. Pohjakuvio rouhea, mikä on aina hyvä mudassa. Olen käyttänyt Akashaa hyvin aktiivisesti pitkillä PK-treenilenkeillä.

Maratonien ja keskipitkien ultramatkojen juoksijoille

Bushido II ja Kaptiva ovat erinomainen valinta keskipitkille matkoille eli maratoneille sekä alle 70 kilometrin ultramatkoille. Sekä Bushido II:n että Kaptivan välipohja on puristettua EVA:aa, joka kestää ja antaa hyvän tuntuman etenkin pehmeään maaperään, missä ei ole lisätarvetta iskunvaimennukselle. Kengät istuvat erinomaisesti jalkaan ja lisäksi molempien mallien kärjissä on sopivasti liikkumatilaa varpaille.

Bushido II:n pohjassa on käytetty FriXion® Red -kumiyhdistelmää, jossa pito ja kulutuksenkestävyys ovat optimaalisessa tasapainossa. Pohjan kumiseoksen sekä pyöristetyn kartiomaisen pohjakuvioinnin ansiosta pohja pitää todella hyvin juurakossa ja kivikossa, myös saateen liukastamassa maastossa. Bushido II sopii yhtälailla niin tasaiseen kuin mäkiseenkin maastoon.  Pohjan porrastettu kontaktipinta auttaa säilyttämään kengän kosketuspinnan maahan jokaisella askeleella.

TEAM LA SPORTIVA FINLAND -JUOKSIJOIDEN KOKEMUKSET BUSHIDO II:STA

 • Nelli: Monipuolinen kenkä kaikille poluille, niin sanottu varma valinta.
 • Elina: Luotan kenkien pitoon ja laitan Bushido II:t jalkaan varsinkin kun juoksen kosteilla poluilla. Kengät ovat osoittautuneet kestäviksi ja koen että kenkien jämäkkyys suojaa jalkoja erinomaisesti erilaisissa polkurymyissä.
 • Kirsi: Flexaava ja hyvän pidon antava polkujuoksukenkä tekniseen maastoon kaikilla keleillä. Toimineet hyvin pitemmällä, 72 kilometrin kisamatkalla.
 • Esa: Hyvä maastotuntuma, vaimennus ja istuvuus. Kestävät nauhat! Keskipitkien matkojen kenkä kisoihin. Toiminut itselläni arkikenkänä vauhdikkaammissa ja lyhyemmissä treeneissä.

Jackalista, Akashasta ja Bushido II:sta poiketen Kaptivan pohjassa on käytetty tahmeampaa FriXion® White -kumia. Pohjakumin ja karkean pohjakuvioinnin ansiosta kenkä pitää hyvin kalliolla ja mudassa. Kenkä on huomattavasti edellä mainittuja malleja kevyempi kenkä ja vaatii alkuun hieman totuttelua, jos on tottunut juoksemaan raskaammalla mallilla, mutta kun Kaptivalla pääsee vauhtiin, kengästä ei voi olla pitämättä. Siitä onkin tullut monen Team La Sportiva Finland -polkujuoksijan yksi suosikkikengistä.

TEAM LA SPORTIVA FINLAND -JUOKSIJOIDEN KOKEMUKSET KAPTIVASTA

 • Antti I: Ketterä polkujuoksukenkä, jolla tekee mieli juosta lujaa oli alusta millainen tahansa.
 • Nelli: Kevyt ja ketterä kenkä, hyvä pito ja napakka istuvuus.
 • Ville: Ketterä ja kevyt sekä erinomainen rullaavuus. Ehdoton suosikki etenkin kun juoksumatka 20–60 kilometriä.
 • Elina: Kaptiva on varma valinta vaihtelevaan maastoon. Pidän erityisesti kenkien rullaavuudesta sekä niiden tarjoamasta polkutuntumasta. Nämä valitsen, kun haluan mennä lujempaa.
 • Mia: Näillä taittuu kevyesti alle ultran polkumatkat. Kestää juosta hyvin myös asfalttipätkiä. Tää kenkä ikään kuin pakottaa juoksemaan vähän kovempaa.
 • Esa: Plussaa pohjakuvio, tarpeeksi nappulaa mutapoluille, pohjamateriaali, rullaavuus. Mielestäni La Sportivan paras ulkopohja! Tahmeeta kumia liukkaille ja märille kallioille. Väljyyttä varvasosastolla, istuu silti napakasti kantapään ja jalan keskiosasta niin kuin pitääkin. Pohjan keskiosa muutenkin jalkaa tukeva, liittyy osittain tuohon rullaavuuteen. Mun henkilökohtainen valinta likimain kaikille kisamatkoille sieltä 10 kilometrin sprinttimatkoista aina polkumaratoneihin asti. Jopa lyhyemmille ultramatkoille todennäköisesti valitsen Kaptivan.

Jackal, Akasha, Karacal, Bushido II ja Kaptiva ovat kaikki erinomaisia polkujuoksun yleiskenkiä, jotka sopivat vaihtelevaan maastoon mukautuvien pohjiensa ansiosta. Pohjissa on käytetty La Sportivan kehittämää Impact Brake System -rakennetta, joka sekä vaimentaa iskuja että lisää pohjan pitoa ylä- ja alamäessä. Olennainen osa rakennetta on kenkien ainutlaatuinen pohjakuviointi, joka on suunniteltu siten, että pohjan nappuloista mahdollisimman moni on kerrallaan kosketuksissa maahan, mikä maksimoi kengän pidon oli sitten kyse kosteasta tai kuivasta maastosta.

Bushido II:n ja Kaptivan ohella Mutant ja Lycan II ovat erinomaiset kengät keskipitkille matkoille sekä polkujuoksuharjoitteluun. Molemmilla kengillä on erinomainen suorituskyky etenkin pehmeässä ja mutaisessa maastossa. Mutantille pitoa antavat tahmea FriXion® White -pohjakumi sekä kartionmutoiset pohjanappulat. Mutant on lisäksi vakaa ja monipuolinen polkujuoksukenkä, jonka leveähkö pohja antaa kengälle vakautta pehmeillä poluilla. Mutantissa on huomattavasti muita malleja korkeampi droppi, mistä on hyötyä etenkin silloin, kun astuminen tulee voimakkaammin kantapäälle. Korkean dropin ansiosta myös iskunvaimennusta löytyy kantapäälle. Mutantin välipohja on Akashan lailla injektoitua EVA:aa, jossa on hyvä vaimennus. Mutantissa on erityinen SpyralTongue™ -iltti, joka lisää istuvuutta ja suojaa jalkaa kiviltä ja mudalta. Kengännauhat ovat integroitu kengän yläosaan FusionGate™ -teknologialla, minkä ansiosta kenkä on nopea pukea ja jalka pysyy hyvin paikoillaan myös nousuissa.

TEAM LA SPORTIVA FINLAND -JUOKSIJOIDEN KOKEMUKSET MUTANTISTA

 • Antti I: Tosi hyvin suojattu kenkä, joka sopii erityisen hyvin vaikeille poluille ja myös poluttomaan maastoon. Korkean kantakupin ja hyvän nauhoituksen ansiosta Mutantin saa istumaan todella hyvin, minkä johdosta tosi luotettava kenkä juosta myös ylä- ja alamäkiin.
 • Jukka: Tunnetusti kautta vuosien ollut Anton Krupickan suosikkikenkä. Taitaa olla Stravassa yhdestoista kenkäpari menossa. Tuon takia minunlaiset fanit ostaa Mutantit, vaikka meillä ei Coloradon vuoripolkuja olekaan!
 • Esa: Lämmin ja suojaava, miellyttävä pehmeä istuvuus, rouhea pohjakuvio. Paksu iltti suojaa jalkapöytää kireiltä nauhoilta. Valitsisin nämä kengät jos pitäisi lähteä johonkin maratonia pidemmälle matkalle ja jos olosuhteet on viileät. Erityisesti jos on hieman sateinen keli ja mutainen maasto. Esimerkiksi Toukokuun NUTS Karhunkierros 55 kilometriä ja sitä pidemmät matkat.

Lycan II on teknisesti ja esteettisesti paranneltu malli alkuperäisestä Lycan-juoksukengästä. Vuosi sitten lanseeratussa mallissa on uusi, karkeampi kuviointi, hankausta kestävä sisäosa sekä tahmea ja leveä FriXion® Blue -pohja, joka antaa hyvän pidon pehmeässä ja mutaisessa maastossa. Lycan II on erittäin monipuolinen polkujuoksukenkä välipohjan tehostetun iskunvaimennuksen sekä pohjan kuvioinnin ansiosta. Päällisen hengittävä verkkomateriaali on vahvistettu mikrokuidulla ja siinä on hankausta kestävä päällyste, joka antaa kengälle suojaa ja keveyttä. Tänä keväänä malli saapuu ensi kertaa myös Suomeen.

Kesän 2021 uutuus keskipitkien ja pitkien matkojen harjoitteluun

Kesälle 2021 La Sportiva tuo uuden mallin, Karacalin, joka on suunniteltu keskipitkien ja pitkien matkojen harjoittelukengäksi sekä kilpailujen jälkeiseen palautumisharjoitteluun. Suunnittelussa on panostettu erityisesti mukavuuteen ja hengittävyyteen pitkäkestoista käyttöä silmällä pitäen.

Jackalista ja Akashasta poiketen Karacalin pohjamateriaalina on käytetty kovempaa ja paremmin kulutusta kestävää FriXion® Blue -kumiseosta, ja pohjakuvio on suunniteltu siten, että siinä on hyvä pito vaihtelevassa maastossa. Välipohja on kompressoitua EVA-materiaalia, mikä antaa jalalle hyvän tuntuman maahan. Pohjan ja välipohjan väliin on lisäksi integroitu Rock-Shield-kivisuoja, joka suojaa jalkaa kivikkoisessa, epätasaisessa maastossa. Kenkä soveltuu näin ollen hyvin myös teknisemmille reiteille.

Lyhyiden matkojen sprinttereille

Kun etsit kevyttä ja nopeaa kenkää lyhyille matkoille, Helios III on erinomainen valinta. Se on niin sanottu ovelta polulle -kenkä, koska sillä voi yhtä hyvin juosta niin hiekkatiesiirtymillä kuin poluillakin. Pohjan FriXion® Blue -kumimateriaali kestää hyvin kulutusta, joten Helios III onkin parhaimmillaan kovapohjaisessa maastossa. Sen sijaan FriXion® Blue’n pito on tahmeampia kumeja hieman vähäisempi, joten pohjan pitoa on lisätty ainutlaatuisella pohjakuvioinnilla sekä Impact Brake -rakenteella. Helios III:n välipohja on injektoitua EVA:aa, missä on käytetty Morpho Dynamic -teknologiaa. Morpho Dynamic toimii ikäänkuin täysjousitettu maastopyörä: se pehmentää iskuja ja tekee kengästä vakaan epätasaisessakin maastossa.

TEAM LA SPORTIVA FINLAND -JUOKSIJOIDEN KOKEMUKSET HELIOS III:STA

 • Ville: Todella kevyt vauhtikenkä, sopii parhaiten (kuiville) kallioille ja melko hyväkuntoisille poluille. Napakka istuvuus, ei pyöri jalassa.
 • Antti L: Sensitiivinen ja istuva rallijalkine!

Yhteenveto La Sportiva -polkujuoksukengistä

Kenkä Matkat Paino/ kenkä (M 42, N 38) Pohja Välipohja Pohjallinen* Kanta Kärki Droppi Nappulan korkeus
Jackal Pitkät ultra- matkat M: 300 g
N: 250 g
FriXion® Red EVA + Infinitoo Ortholite® MR E 26 mm 19 mm 7 mm 3,5 mm
Akasha Pitkät ultra- matkat M: 310 g
N: 260 g
FriXion® Red Injektoitu EVA Ortholite® MR 31 mm 25 mm 6 mm 4,5 mm
Karacal Ultramatkat M: 290 g
N: 250 g
FriXion® Blue Kompres- soitu EVA Ortholite® MR 26 mm 19 mm 7 mm 3,5 mm
Bushido II Lyhyet ja keskipitkät ultramatkat M: 305 g
N: 290 g
FriXion® Red Kompres- soitu EVA Ortholite® MR E 22 mm 16 mm 6 mm 4,5 mm
Kaptiva Lyhyet ja keskipitkät ultramatkat M: 280 g
N: 225 g
FriXion® White Kompres- soitu EVA Ortholite® MR E 23 mm 17 mm 6 mm 4,5 mm
Mutant Lyhyet ja keskipitkät ultramatkat M: 320 g
N: 260 g
FriXion® White Injektoitu EVA Ortholite® MR E 26 mm 16 mm 10 mm 6,5 mm
Lycan II Lyhyet ja keskipitkät ultramatkat M: 305 g
N: 270 g
FriXion® Blue Injektoitu EVA Ortholite® MR E 26 mm 20 mm 6 mm 6,5 mm
Helios III Lyhyet matkat M: 219 g
N: 175 g
FriXion® Blue Injektoitu EVA Ortholite® MR 20 mm 16 mm 4 mm 2,5 mm

*Polkujuoksukengissä käytetään 5 millimetrin paksuisia Ortholite® MR – Mountain Running -pohjallisia, jotka tarjoavat juoksijalle mukavuutta, sekä 4 millimetrin paksuisia Ortholite® MR E – Mountain Running Ergonomic -pohjallisia, jotka ovat kompromissi mukavuuden ja suorituskyvyn välillä. Molempia malleja käytetään sekä naisten että miesten kengissä.