| | |

La Sportiva Jackal GTX ja Black Diamond Distance Spike – kova pari talvikeleille

Kirjoittaja Jukka Kukkonen, ultrajuoksija, Team La Sportiva Finland

La Sportiva Jackal GTX

La Sportivan Jackal GTX on loistava kylmän ja märän kelin polkujuoksukenkä ohuella Goretex-suojakalvolla. Invisible Fit -kalvo on huomaamaton, mutta suojaa tehokkaasti. Jackal GTX on Goretex-kengäksi kevyt, 315 grammaa per kenkä (koko 42). Kalvon lisäpaino tavalliseen Jackaliin verrattuna on 10–15 grammaa per kenkä koosta riippuen.

Jackal GTX on mukava jalassa. Päällys ja kanta on sopivan pehmeästi topattu juuri oikeista kohdista. Hiertymiä ei ole tullut pitkilläkään lenkeillä. Leveähkö etuosa tarjoaa varpaille riittävästi tilaa. Talvella laitan usein kahdet sukat päällekkäin jalkaan, ja nekin mahtuvat hyvin. Tilava kenkä on usein ultrakisoissa tarpeen, kun jalka usein turpoaa. Erilaisia nauhoitus vaihtoehtoja kokeilemalla kengän saa säädettyä napakasti jalassa pysyväksi. Syvässä lumessa liikkuessa kannattaa harkita lisäksi nilkkasuojaimien käyttöä.

Välipohjan EVA ja Infinitoo PU -materiaalit antavat riittävästi vaimennusta ja puolentoista millimetrin Rockplate estää terävät iskut. Ulkopohjan erikoiskumimateriaali on kestävää ja takaa hyvän pidon. Eri suuntiin käännetyt kolmen millimetrin nappulat jarruttavat aggressiivisesti liukumista.

Black Diamond Distance Spike

Jäisellä tai muuten liukkaalla kelillä tarvitsen joskus kenkien päälle asennettavia mikro-cramponseja. Tor des Geants ja Swiss Peaks 360 -kisoissa ne olivat kaikille osanottajille pakollinen lisävaruste.

Black Diamond Distance Spike Traction Device on uusi polkujuoksuun ja scrambling-tyyppiseen kiipeilyyn suunniteltu tuote. Kehitystiimissä mukana olleet kokeneet polkujuoksijat Joe Grant ja Kyle Richardson varmistivat hyvän lopputuloksen. Polkujuoksijoiden käyttämät liukuesteet ovat vuori- ja jääkiipeilijöiden cramponseja huomattavasti kevyemmät. Kuitenkaan turvallisuudesta ei ole tingitty.

Distance Spike on helppo tarpeen mukaan pukea päälle tai ottaa pois hetkessä. Varpaita kosteudelta suojaava softshell-etuosa sujautetaan ensin kengän päälle. Sen jälkeen takaosan elastinen kumilenkki on helppo venyttää kengän kannan yli. Vetolenkistä saa helposti hyvän otteen. Hanskoja ei tarvitse edes välttämättä ottaa kädestä.

Distance Spike’in 14 erikoiskäsitellystä ruostumattomasta ja iskunkestävästä teräksestä valmistettua kolmiomaista ‘hainhammas’ 8mm piikkiä pitävät hyvin tehokkaasti jäällä, lumella tai muulla liukkaalla alustalla. Hampaista yhdeksän sijoittuu päkiän ja viisi kantapään alle. Hampaat on yhdistetty toisiinsa terässilloilla ja kiinnitetty ketjuilla kumiosaan.

Distance Spike pysyy hyvin jalassa rajussakin menossa. Sen takia ei tarvitse hidastella – päinvastoin vauhtia uskaltaa lisätä. Sitä ei siten tarvitsee riisua nopeammilla osuuksilla. Se ei paina jalkaa mistään kohdasta tai muutenkaan tunnu haittaavalta, ja tuntuu kevyeltä jalassa, koska painaa vain 115g/kpl/koko M.

Suosittelen Distance Spike’ia polkujuoksijoille. Lisäapua jyrkkiin mäkiin tarjoavat monille entuudestaan tutut Black Diamond Distance Carbon Z -sauvat.

La Sportiva Jackal GTX -polkujuoksukenkien esittelyvideo

Black Diamond Distance Spike -liukuesteiden esittelyvideot

Tutustu La Sportiva -kenkien valintaoppaaseen »