| |

Kevyet ja ketterät Distance-sauvat pitkille ultramatkoille ja mäkiharjoitteluun

Artikkeli on OAC Sport -kumppanisisältöä.

Juoksusauvat ovat keskeinen varuste etenkin pitkillä ultramatkoilla, mutta myös mäkiharjoittelussa niistä on hyötyä. Pitkillä ultramatkoilla tärkeitä kriteerejä ovat keveys ja helppokäyttöisyys, ja Black Diamondin Distance-sarjan hiilikuitusauvat tarjoavat juoksijalle juuri näitä ominaisuuksia.

Kuva: Black Diamond Equipment. Polkujuoksija Joe Grant.

Distance-sauvoissa on panostettu erityisesti mutkattomiin säätö- ja lukitussysteemeihin, mikä tekee niiden käytöstä jouhevaa juoksun aikana. Sauvat ovat erittäin nopea koota ja taittaa kasaan, joten aikaa ei juuri kulu niiden säätöön. Distance Carbon Running -mallia lukuunottamatta kaikissa Distance-sarjan sauvoissa on Z-pole-ominaisuus, jonka ansiosta ne taittuvat näppärästi kolmeen osaan. Se tekee sauvojen kuljettamisesta helppoa ja vaivatonta.

Helppokäyttöisyyden ohella Distance-sauvat ovat suunniteltu kestämään erilaisissa olosuhteissa keväästä syksyyn. Ne ovatkin oiva luottokumppani kaikille polkujuoksumatkoille, jos etsit kevyttä, mutta riittävän jäykkää sauvaa. Distance-sauvoja on saatavilla sekä alumiini- että hiilikuiturakenteella, joista hiilikuitusauvat ovat luonnollisesti kaikkein keveimmät. Alumiinisauvat, kuten Distance FLZ ja naisille suunniteltu malli Distance FLZ Women’s, ovat hiilikuitusauvoja hieman järeämmät ja tarkoitettu lähinnä vaelluskäyttöön. Hiilikuitusauvat sen sijaan ovat erinomainen valinta polkujuoksuun. Hiilikuituisia juoksusauvoja ovat Distance Carbon Running, Distance Carbon Z sekä Distance Carbon FLZ.

Kuva: 1. Distance Carbon Running, 2. Distance Carbon Z, 3. Distance Carbon FLZ

Distance Carbon Running on Black Diamondin kautta aikojen kevein juoksusauva, joka sopii erityisesti mäkikisoihin tai -treeneihin. Siinä ei ole Z-pole-ominaisuutta kuten muissa Distance-sarjan sauvoissa, mutta harjoittelusauvana mäkitreenissä ei sitä tarvitakaan. Distance Carbon Z ja Distance Carbon FLZ -mallit ovat sen sijaan kolmeen osaan taittuvia Z-pole-sauvoja, jotka mahtuvat suhteellisen pieneen tilaan. Molemmissa malleissa on helppokäyttöinen ja kestävä pikalukitus. Lukitusmekanismin avaamalla sauvan sisällä kulkeva Kevlar-kiristysnaru löystyy, jolloin osat saa irrotettua toisistaan ja sauvan saa taitettua kasaan.

Kuva: 1a.-1b. Distance Carbon Z, 2a.-2b. Distance Carbon FLZ

Siinä missä Distance Carbon Running on koko sarjan kevein sauva, Distance Carbon Z on taittuvista Z-pole-sauvoista kevein malli. Distance Carbon FLZ ei sekään juuri häviä edellisille keveydessä ja lisäksi siinä on näppärä pituussäätö FlickLock®-lukituksella. Siitä on hyötyä esimerkiksi pitkässä ylämäessä, teknisessä maastossa tai telttaillessa, missä voi olla tarve säätää sauvan pituutta.

Kuva: FlickLock®-lukitus

Kaikissa Distance-sarjan hiilikuitusauvoissa on ylipitkät uralliset kahvat, jotka on tehty kevyestä EVA-vaahtomuovista. Kahvojen remmit hengittävät hyvin ja siirtävät kosteutta. Kahvojen urat huolehtiva tuuletuksesta käytön aikana ja tarjoavat hyvän pidon. Sauvojen mukana tulevat sekä kumi- että karbidikärjet. Karbidikärki on kova ja kulutusta kestävä metallikärki, joka sopii parhaiten vaihtelevaan maastoon, missä kumikärjet saattavat kulua hyvinkin nopeasti. Kumikärjet toimivat lähinnä kovalla pinnalla, missä haluaa vaimentaa sauvojen ääntä kuten kävellessä asfaltilla.

Tutustu YouTubessa