Millä kengillä poluille?

[post_thumbnail size=”670″]

Tässä artikkelissa fiilistelemme vähän kenkien kanssa. Ne ovat juoksijan tärkein varuste, ja meillä on kengistä tomeria mielipiteitä,  omat suosikkimme ja inhokkimme. Tässä aloittavalle polkujuoksijalle vähän ajatuksia alkuun, mitä ehkä kannattaa kenkäkaupassa huomata.

Kuvituskuvat ovat artikkelin kirjoittajan kenkäkaapista. Jos maahantuojia harmittaa vanhentuneet lonttoset kuvissa, otamme toki avosylin vastaan kenkiä testattavaksi…

Tavalliset lenkkikengät

LenkkaritPolkujuoksun kokeileminen on helppoa: jos olet lukemassa tätä artikkelia, kaapistasi todennäköisesti löytyy jotkin lenkkikenkien kastiin luettavissa olevat ronttoset. Ei muuta kuin polulle kokeilemaan! Varoituksena kuitenkin muutama huomio katulenkkareista:

  • Kenkien pohjat on ajateltu päällystetyillä pinnoilla juoksuun, joten maastossa tossun pito voi olla huono.
  • Materiaaleissa on monesti haettu erityisesti keveyttä, eikä suunnittelussa ole otettu huomioon kenkiin tarttuvia risuja ja muita metsän haasteita. Esimerkiksi pintamateriaali saattaa tästä johtuen revetä helposti.
  • Tossun kantaosa saattaa olla turhan korkea, jolloin nilkka voi muljahtaa tarpeettomasti.

Mutta kun tunnistat nämä pienet riskit, ei muuta ku polkuja tutkailemaan.

Lenkkikenkien maastoversiot

Lenkkikengät vs maastokengätTässä osastossa jo markkinamiesten mielestä siirrytään maastojuoksukenkiin, mutta erotan ne tällä kertaa omaksi kohdakseen. Maailmalla polkujuoksu on jo noussut merkittäväksi harrastukseksi, joten jokainen lenkkaripaja on julkaissut katutossustaan poluille päivitetyn version. Materiaaleja on vaihdettu kestävempiin, ja pohjakuviointia muutettu paremmin pintaan purevaksi, mutta ihan kotonaan nämä tossut eivät kuitenkaan vielä ole ajoittain mutaisilla juurakkopoluilla.

Sensijaan tämä tossuluokka on varsin mainio latupohjilla ja muilla kuntoreiteillä hölkkäilyyn ja pieneen poluille poukkoiluun. Tossut rullaavat myös ihan mukavasti pyörätiesiirtymilläkin.

Ohiesessa kuvassa on Sauconyn malliston katukengän ja sen pohjalta tehdyn maasturin pohjat; vasemmalla Kinvara ja oikealla huomattavasti karkeampikuvioinen Peregrine.

Polkujuoksukengät

MaasturitPuhdasverisissä maastureissa on

  • maastossa pitävä pohja
  • nopeasti kuivuvat materiaalit, ”pumppaavat veden ulos kengästä” – tai ainakaan eivät ime vettä rakenteisiin turhaksi painoksi
  • monesti tarjoavat suojaa kiviin ym. osumiselta
  • matalahko kanta ja muutenkin maastossa vakaasti kulkeva rakenne

Takavuosina tossuihin kaupattiin erilaisia ”kastumiselta suojaavia kalvoja”. Tositilanteessa jalat kuitenkin kastuvat, ja nyt panostetaankin enempi siihen, että tossut kuivuvat mahdollisimman nopeasti.

Tässäkin tossuluokassa on laajalla skaalalla kenkiä; osa on kuivan kesän oravan painoisille kokeneille juoksijoille tarkoitettuja kisakenkiä, mutta valikoimissa on runsaasti myös tavallisille kulkijoille sopivia vaimennetumpia tossuja.

Suunnistuskengät

Suunnistuskenkä vs lenkkikenkäSuunnistuskengän ja edellä kuvatun polkujuoksukengän raja on häilyvä, mutta tuntomerkkejä ovat muunmuassa

  • Pito-ominaisuudet ovat maksimoitu, pohjassa on joko voimakas nappulakuviointi ja/tai nastoitus.
  • Lesti on varsin sukkamaisesti istuva.
  • Lyhyesti todeten, näillä ei tee mieli tiellä juoksennella.

Kuvassa vasemmalla nastoitettu suunnistuskengän pohja, oikealla katulenkkarin pohja.

Jossain suunnistuskenkämainoksessa saattaa lukea ”täysvaimennettu”, mutta se tarkoittaa jotain aivan muuta kuin lenkkikenkien puolella. Kenkien suunnittelija ei ole varsinaisesti ajatellut, että joku voisi niillä vetää vaikkapa 80 kilometrin hölkän, mutta loistava pito pistää miehet ja naiset näitä jalkoihin laittamaan.

Paljasjalkakengät

PaljasjalkatossutKaikkein keveimpien, matalimpien ja vähiten suojaa tarjoavien kenkien joukkio. Kuvan tossuissa jalkapohjan erottaa maasta muutaman millimetrin vahvuinen erikoismateriaali, joten kaikki pinnan muodot välittyvät jalkapohjaan. Kengät vaativat oman ”luonnollisen” askelluksensa. Ihminen on luonnostaan tottunut juoksemaan riistan hengiltä paljain jaloin, mutta nykyiselle laiskalle ja raskastekoiselle rodun edustajalle tämä kenkäluokka vaatii eniten totuttelua. Soveltuvat kyllä hyvin lyhyisiin, keveisiin palauttaviin lenkkeihin ja vapaa-ajan tossuiksi.NappulatHyvät kengät tunnistaa vasta aikanaan. Kun et tahtoisi luopua ronttosista, vaikka ne ovat aivan loppuunajetut, ne olivat todennäköisesti sinulle sopivat.

Artikkeli on tiedoltaan ohut, mutta toivottavasti etes jotain ajatuksia herättävä. Kommentoi ihmeessä ohessa asiaa omilla näkökannoillasi – tarvittaessa täydennän kirjoituksen sisältöä.