Juomaa ja varusteita reissuun mukaan

[post_thumbnail size=”670″] Kevät on täynnä onnistuneita lenkkejä ja katse suuntautuu kohti kesän kisoja tai muita pidempiä hölkkiä? Mieti hetkinen myös neste- ja energiahuoltoa vähän kotipiiriä pitemmälle mentäessä. Tässä lyhyt katsaus erilaisiin kuljetusvaihtoehtoihin.

Käsipullot

kasipullot Näppärä ja edullinen tapa napata mukaan reilu puoli litraa juotavaa lenkille. Monesti käsipullon pidikkeessä on tasku kodin tai auton avaimelle. Haittapuolena on paino, kaikki eivät totu pitämään pulloa kädessä. Myöskään nestettä ei mahdu kovin paljoa kyytiin. Käsipullot ovatkin loistavia varusteita päivittäiseen lenkkikäyttöön ja juoman tarpeesta riippuen myös lyhyehköihin kisoihin, kunhan totut kädessä painavaan punnukseen.

Pullovyöt

pullovyot Pullovöitä on monen tyyppisiä: usealla pienellä ”saippuapullolla” varustettuja, yhdellä tai kahdella 0,5-0,75 l juomapullolla sekä eristyskerroksen sisäänommeltuja noin litran vetoisia thermomalleja. Monesti taskuja on pienille varusteilla sekä esimerkiksi patukoille ja geeleille. Pikkupulloista koostuva vyö kulkee varsin huomaamatta lanteilla. Pienten pullojen täyttely vaatii näpertelyä, mutta mukaan voi ottaa osaan urheilujuomaa ja toisiin vettä. Isojen pullojen vöissä säiliön tai pullon heilunta juostessa voi häiritä. Myös vyöosan pituussäätö voi luistaa lenkin aikana. Suosittelemme päivittäiseen käyttöön, jos käsipullo ei toimi sinulla. Thermomallit pitävät kuuman mehun muutaman tunnin sulana myös talvikäytössä.

Kisaliivit

kisaliivit Kisaliiviin saat mukaan parissa pullossa tai juomapussissa reilun litran nestettä, evästä ja mahdolliset kisan pakolliset varusteet alle sadan kilometrin suoritukseen. Liivi istuu napakasti päälle, yleensä materiaalit ovat hyvin hengittäviä, hiostamattomia ja koska tavaraa ei mahdu paljoa mukaan se on varsin huomaamaton käytössä. Kuvassa mm. Vaarojen maratonilla puolenkymmentä kertaa ulkoilutettu Nathan liivi juomarakolla sekä kahdella juomapullolla varustettu Ultimate Direction AK Race Vest 2.0. Liivit ovat hyviä juoma- ja enertiahuollossa pitkille lenkeille ja alle sadan kilometrin kisoihin.

Tilavat kisaliivit, reput ym.

kisareputPitkissä kisoissa pakollisten varusteiden lista on monesti niin pitkä, että kymmenkunta litraa kuljetuskapasiteettia tulee tarpeeseen. Näihin voit pitkän kisan eväiden ohella pakata mukaan kevyen kuoritakin, valaisimet, suppeat ensiapuvälineet ja muuta pientä. Repun mallista ja käyttäjän käpälien liikkuvuudesta riippuen voit päästä käsiksi myös selkäpuolelle sijoitettujen taskujen sisältöön. Kuvassa on Salomonin ja Ultimate Directionin laadukkaat tilavat napakasti istuvat kisaliivit. Myös kevyt reppu voi toimia tarkoituksessa hyvin. Suosittelemme pitkiin kisoihin ja muihin polkujuoksuälyttömyyksiin.

Pullot vai pussi?

Lähes kaikissa kisaliiveissä ja repuissa on paikka vesipussille ja läpiviennit sen letkulle. Useimpiin liiveihin saa nykyisin myös tyypillisesti 0,6 l juomapullot viillekkeisiin. Pullot ovat

  • kisassa huoltopisteellä ehkä nopeampi täyttää kuin juomapussi
  • voit seurata juoman kulutusta helpommin
  • helpot pestä urheilujuomien käytön jäljiltä

Toisaalta

  • vajaiden pullojen hölskyntä voi häiritä
  • nestettä mahtuu monesti vähemmän mukaan kuin juomapussiin

Juomapussi

  • ei hölsky, kun täytät sen niin ettei säiliöön jää ilmaa
  • juominen on vaivatonta letkusta imemällä, vaikka kädet olisivat muussa käytössä
  • jos käytät vain vettä, hoito on helppoa
  • urheilujuoman jäljiltä puhdistaminen on vaikeaa, sen vuoksi kovat äijät säilyttävätkin pusseja käytön välissä pakastimessa (homeet ei juuri kuki…)
  • esimerkiksi Vaarojen maratonin ultralla pussin täyttöajan voi minimoida vaihtamalla reppuun koko säiliöosan – kaksi samanlaista säiliötä joihin letkun liitin istuu kiinni

Markkinoille on tullut mm. Salomonilta ja Ultimate Directionilta myös pehmeitä juomapulloja: materiaali on samaa kuin juomapussissa, koot vaihtelevat pienestä reiluun puoleen litraan. Pehmyt pullo istuu vaivattomasti etutaskuihin ja painuu juomisen mukana kasaan – ei siis hölsky.

UD:n liivejä ja reppuja löytyy myös NUTS Shopista – tosin nyt keväällä 2014 polkujuoksutuotteiden kysyntä Euroopassa on ylittänyt tarjonnan, ja jäljellä on hajakokoja. Täydennystä valikoimaan tulee vasta kesällä.